Allmänt

Allmänt om golfens handicapsystem – Hur du får din första handicap och sedan kan förändra den

Längst ner på sidan finns länkar till mer omfattande information.

Golf går ut på att med så få slag som möjligt ta bollen från tee till hålet på green. Vinner gör den som har minst antal slag över 18 hål eller det antal hål som bestämts.
Golf kan också spelas som matchspel och då spelar man varje hål för sig och ser vem som vinner hålet.

Men, det lite unika med golf är att det också finns ett handicapsystem.
Handicapsystemet inom golfen gör det möjligt för oss som spelare att kunna utjämna skickligheten med hjälp av tilldelade extraslag och därför kan spelare med olika förmåga ändå tävla mot varandra på ganska rättvisa grunder.

Detta förutsätter naturligtvis att man följer de regler som finns och registrerar sina ronder för att få en rättvisande handicap.

Men först hur man får ett Golf-ID och sin första handicap.

För att få Grönt Kort (som kan liknas vid ett körkort) behöver spelaren uppfylla vissa krav.

– Klara Kunskapstesterna på SGFs hemsida.
 – Klara Spelprovet (spela 9 hål på motsvarande handicap 54 och få minst 18 poäng).

Resultaten på kunskapstesterna och spelprovet registreras i GIT Online.

När dessa två delar är klara kan Golfklubben godkänna detta i GIT och tilldela spelaren Grönt Kort.

För att Golfspelaren sedan ska få ett Golf-ID med lösenord som ger rätt att spela och möjlighet att boka golftider, delta i tävlingar eller administrera handicap måste denne vara medlem i en Golfklubb.

Det enklaste är att du kontaktar Klubbens PRO och går någon av de kurser som anordnas. Här får du lära dig golfens grunder, både praktiskt och teoretiskt.
Du får också hjälp med det praktiska kring teoriprovet, att genomföra spelprovet och när det är klart får du ett Grönt Kort.

När det gäller medlemskap i en golfklubb kan du med fördel vända dig till Receptionen eller vår Klubbchef.

För barn upp till 12 år gäller Golfäventyret för det Gröna Kortet där man ”levlar” sig mot målet 54 i handicap. Sjögärdet har utrustats med gula, blå och röda plattor som visar 100 banan, 50 banan samt 30 banan på alla hål.

Om man ”för länge sedan gått en utbildning” eller om man utbildat sig utomlands och inte längre har en handicap i ”systemet” (GIT) kan man också anmäla detta till vår PRO, Receptionen eller vår Klubbchef. De kommer då tillsammans med Handicapkommittén att besluta om en handicap, som sedan registreras i systemet (GIT).

Allmänt om handicap.

Handicapsystemet bygger på att dina resultat bildar grunden för din handicap.

Fördelen med golfen är att vi inte påverkas av andras förmåga då vi har en egen boll att spela på.

Det är inte tillåtet att skaffa sig fördelar genom att låta bli att justera sin handicap för att på så sätt fuska sig till en högre handicap. Det är att göra sig till ”handicapmyglare” och det vill väl ingen vara?

Hela systemet bygger på ärlighet och tanken är att varje spelare själv reglerar sin handicap. Vilket sker genom att registrera spelade ronder. Klubben äger dock din handicap och kan vid behov hjälpa till att justera den tillsammans med dig.

Förändring av handicap sker normalt löpande genom registrering av spelarens resultat i GIT, alternativt kan beslut om handicapjustering registreras av Klubben.

Registrering i GIT kan ske av några olika anledningar:

• Genom tävlingsverksamhet Varje singeltävling som spelas efter slagspelsregler hanteras av tävlingsledningen och ligger till grund för din handicapstatus. (Mer information finns under Handicapjustering vid tävling).
  • Genom att registrera sällskapsronder Sällskapsrond registreras av den enskilde på Min Golf eller i någon App (Mer information finns under Handicapjustering efter sällskapsrond).
  • Årlig handicaprevision Handicapkommittén gör årligen en manuell genomgång av medlemmarnas handicap med hjälp av rapporter som finns i GIT Online och detta kan föranleda handicapjustering för enskilda medlemmar. (Mer information finns under Årlig handicaprevision).
  • Under säsongen av handicapkommittén Om du gjort ett längre uppehåll – flera år – i ditt golfspel eller om du på grund av skada, sjukdom eller liknade fått sämre spelkapacitet än din handicap visar kan du hos handicapkommittén begära revision av din handicap. (Mer information finns under Justering efter hemställan hos Handicapkommittén).

Att spelstyrkan varierar är en naturlig del i spelet och så gör det även för de professionella spelarna. Man får heller inte glömma att banan har betydelse och vilket mod man befinner sig i när ronden spelas.

Handicapkommitténs uppgift är att på olika sätt följa utvecklingen av handicapet på klubben generellt och även på individnivå.
En relativt vanlig uppgift är att titta på enskilda medlemmars spelstandard när de, av olika anledningar, begär en revision av sin handicap. Här handlar det ofta om att höja spelarens handicap.
Även där några presterat osedvanligt goda resultat i t.ex. partävlingar (där poängen varit 45 eller bättre eller nettoresultatet varit 65 eller lägre) och resultatet sticker ut påfallande, kan det bli aktuellt med en handicaprevision.
Det förekommer också att andra klubbar vill ha info efter att någon av våra medlemmar presterat osedvanligt bra resultat.

Till sist vill vi påtala vikten av att registrera sina resultat på Min Golf.

Ju fler ronder som registrerats desto mer rättvisande handicap uppnås.

Medlemmar och uppgifter för Handicapkommittén

Världshandicapsystemet